Tříbarevný koláč
Potřebné ingredience
Hnědá vrstva:
300g polohrubé mouky
100g másla
100g krupicového cukru
2 lžíce kakaa
7 lžic studené vody
1/2 prášku do pečiva
Bílá vrstva:
500g netučného tvarohu a 250g tučného tvarohu
150g moučkového cukru
1 a 1/4 šálku mléka
1 balíček pudinkového vanilkového prášku
Žlutá vrstva:
3 vejce
200g krupicového cukru
5 lžic studené vody
100ml oleje
250g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy
Bílá vrstva tvoří střed koláče. Všechny přísady smícháme a rozvrstvíme na kakaové těsto.
Při přípravě těsta na žlutou vrstvu nejprve utřeme vejce s cukrem, přidáme vodu a olej a ještě chvíli společně šleháme. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a vvylijeme na tvarohovou vrstvu.
Koláč pečeme pomalu v mírně vyhřáté troubě asi 45 min (podle mé zkušenosti pečeme daleko déle, klidně i 1,5h - vrchní vrstva se totiž špatně peče, protože, jak v prostřední vrstvě je to mléko, které se asi odtamtud špatně odpařuje, proto je horní vrstva dlouho mokrá, přestože na povrchu vypadá už hotově, vevnitř nemusí být ještě donělaná - zjistíme jednoduše, píchnutím špejle do středu horní vrstvy - pokud po vytažení lepí, není koláč ještě hotov). Vychladlý krájíme.
Nejprve do vymazané a vysypané formy rozvrstvíme těsto na dolní, tmavou vrstvu koláče.
Na tmavou vrstvu vylijeme tvarohovou hmotu, která tvoří prostředek koláče.
Nakonec nalijeme třetí, poslední, žlutou vrstvu, pěkně uhladíme a dáme do trouby.
Takhle vypadá upečený koláč.
A takhle vypadá, když se pocukruje a rozkrojí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé